סלט פפאיה ירוקה – ההיסטוריה, ההיסטריה והמתכון

אמנם המנה התאילנדית הכי מוכרת היא עדיין הפאד-תאי, אבל הגיע הזמן לעשות כבוד למנה שאני הכי הכי אוהבת, ולא רק אני, כי היא נחשבת לאחת ממנות הדגל של ה – street food יותר ממאה שנה, ומסתבר שלא רק בתאילנד אלא במזרח אסיה כולה.

סלט פפאיה ירוקה, או בשפה המקומית – סום טאם – סלט פריך, חמוץ-חריף, מעקצץ את הלשון, שמשלב ומשלהב את כל החושים, ומכיל בסה”כ רצועות דקות של פפאיה ירוקה, עגבניות שרי, בוטנים, צ׳ילי אדום טרי, שום, רוטב דגים, סוכר דקלים, מיץ ליים, וזהו בעצם, כתושים בתוך כלי חרס שהוא מעין מכתש ועלי.

ורק שיהיה ברור – פפאיה ירוקה, בניגוד למנגו ירוק, היא בעצם הפפאיה שכולנו מכירים כפרי, אבל כשהיא נקטפת עדיין בשלב הבוסר שלה ונחשבת לירק.

למרות שלא ממש יודעים להסביר איך הגיעה הפפאיה למזרח אסיה, מה שבטוח הוא שמוצאה איננו מתאילנד. הסברה היא שמוצאה בדרום אמריקה או שספרדים גילו אותה איפהשהוא באיים הקריביים. היא הגיעה לתאילנד, שאז נקראה ממלכת ראטהנקוסין דרך ארופה באזור המאה ה -17 ונקלטה היטב במזג אויר הטרופי ששורר כאן.

המנה התאילנדית סום טאם נולדה בחבל איסאן – בצפון מזרח תאילנד, הנחשב לחבל הקולינארי הכי משפיע וטעים בתאילנד. חבל איסאן גובל בלאוס וקמבודיה שהשפיעו על המטבח האיסאני עם טעמים חזקים של לימון וצ׳ילי. למרות שהיא נחשבת בעולם למנה תאילנדית, גם לקמבודיה ולאוס יש גרסאות משלהן לסלט.

שמו של הסלט- סום תאם מורכב מהמילים: סום – מילה תאילנדית עתיקה לחמוץ שהוא מלשון בוסר, ותאם – כתוש

המנה הגיעה לבנקוק בימי שלטונו של המלך ראמה השני, שדלט בין הדנים 1809-1824 ע”י פועלים איסאניים שהגיעו לבירה כדי לחפש עבודה. רובם התפרנסו כנהגי טוקטוק, ובזמן הפסקת האוכל נתנו לנוסעים הסקרנים שלהם לטעום מהמאכל בעל הצבעים העזים והמגרים.

מאז הפך הסלט לאחת ממנות הדגל של אוכל הרחוב בבנקוק, בין השאר כי הוא עונה באופן אידיאלי על ההגדרה הבסיסית של כל מנה תאילנדית- כזו שבתוכה מצויים כל חמשת הטעמים: חמוץ, חריף, מר, מלוח ומתוק.

בשנות כהונתו של המלך ראמה החמישי, בשלהי המאה ה-19 הושלמה מערכת הרכבות המפוארת של הממלכה ודרכה הגיע הסלט גם למחוזות הדרומיים.

היום בתזונה המודרנית נחשבת הפפאיה ל- super fruit ומכילה רשימה ענקית של יתרונות תזונתיים:

הפאפאיה מכילה פיגמנטים צהובים-כתומים ממשפחת הקרוטנואידים כגון בטא-קרוטן ובטא-קריפטוקסנטין. במחקר שנערך לאחרונה, נמצא כי הזמינות הביולוגית של הקרוטנואידים בפאפאיה גבוהה במיוחד. הזמינות של בטא-קרוטן הייתה גבוהה פי שלוש לערך מזו של בטא-קרוטן בגזר ובעגבנייה למשל.

נוגדי סרטן – הקרוטנואידים שבפפאיה תורמים להפחתת הסיכון לסוגי סרטן שונים כגון סרטן הפה, סרטן הלוע, סרטן הגרון וסרטן הריאות. דיווחים מדעיים אחרונים מצביעים על קשר בין רמות גבוהות של קרוטנואידים בדם לבין סיכון מופחת לסוגי סרטן נוספים כמו סרטן המעי הגס וסרטן השד.

מניעת כולסטרול  – הפפאיה היא אחד הפירות העשירים ביותר בוויטמין C, והיא מכילה כ-70% ממנת הויטמין C היומית המומלצת ל-100 גרם. ויטמין C תורם למניעת התפתחות טרשת עורקים על ידי הפחתת חמצון הכולסטרול “הרע” וכך הוא יכול לסייע בהפחתת הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם, כמו התקפי לב ושבץ מוחי. 

מניעת יתר לחץ דם – הפפאיה מטבעה דלה בנתרן והיא מהווה מקור למינרלים מגנזיום ואשלגן, התורמים למניעת יתר-לחץ דם.

שיפור במרקם העור – מריחת פפאיה על העור יכולה להיות תשובה מצויינת לחולי אקנה ודלקות עור. לשד הפרי, הנקרא גם פפאין, עוזר למוסס תאי עור מתים, פעולה הנותנת לעור מראה זוהר. האנטיאוקסידנטים בפפאיה עוזרים למניעת הזדקנות העור.

שיפור מערכת העיכול העיכול – האנזים פפאין שבפפאיה עוזר למערכת העיכול, ויכול לעזור למניעת עצירות והקלה על תפקודה הכללי של מערכת העיכול. מיץ המופק מהפפאיה עוזר לריפוי דלקות במעי. 

עוד סגולות שמיוחסות לה – מסייעת נגד בחילות בוקר בהריון, נגד אוסטאופורוזיס, מונעת קשקשים בשיער, מסייעת למחזור סדיר, וגם מסייעת לשיפור בראיה. ובנוסף היא גם מאכל דיאטטי!

במהלך השנים המתכון המקורי כמעט ולא השתנה, למרות שבמחוז האיסאני עדיין תמצאו את הגירסה הכי חריפה , כמעט בלתי ניתנת לאכילה לתיירים. היום היא כבר מוגשת גם במסעדות הכי טובות ונחשבות של בנגקוק בגירסאות פחות חריפות ועם שדרוגים כמו תוספות של סרטנים או שיפודי עוף.

גם בארץ כבר אפשר להכין אותה די בקלות. בשוק הכרמל בדוכן התאילנדי מוכרים פפאיה ירוקה וכמובן צ׳ילי אדום ובמעדניית מזרח ומערב אפשר להשיג סוכר דקלים ורוטב דגים. עדיין זה לא יוצא בדיוק בדיוק אבל כשנורא מתגעגעים לטעם זה בהחלט מספיק.

אז הנה המתכון המקורי:

המצרכים:

פפאיה ירוקה מגוררת לרצועות (כמו גפרורים)
10 עגבניות שרי מאורכות חצויות
6 תרמילים של לוביה טריה או שעועית ירוקה טריה חתוכים למקטעים באורך 5 ס“מ
2 שיני שום
פלפל אדום חריף קצוץ דק (או שניים)
1/2 כוס בוטנים קלויים קצוצים

לרוטב:

2 כפות סוכר דקלים מומס
1 כף רוטב דגים
4 כפות מיץ ליים או לימון

הכנה:

1. שמים בקערה את השום ואת הפלפל החריף ומועכים, במכתב ועלי או בקערה רגילה עם תחתית של בקבוק זכוכית. מוסיפים את הלוביה והפפאיה ומועכים שוב. מוסיפים את העגבניות, את הרוטב ומערבבים בלי למעוך.
2. מסדרים בצלחת ומוסיפים את הבוטנים.

בתאבון!

שתפו:

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

פוסטים אחרונים

הכל זה מלמעלה — התערוכה

לא. לא חזרתי בתשובה. אבל מי שעוקב אחרי קצת, בטח כבר יודע שבשנתיים האחרונות אני מצלמת עם רחפן תחת הכותרת #הכלזהמלמעלה.

הילדה הכי קטנה שלי בת 12!

הילדה הכי קטנה שלי כבר בת 12. כשחשבתי מה לכתוב לך, מצאתי בלוג שכתבתי בתאריך ה-8 בינואר 2012, בדיוק לפני 7 שנים. הוא נקרא “הילדה הכי

סליחה

סליחה, אפשר לבקש סליחה? כן בבקשה הגעת למקום הנכון אנחנו פתוחים כל יום בין תשע לשש ממי תרצי לבקש סליחה? סליחה, לא הבנתי “מהמקום”? “מחברו”?