ביום שישי אחהצ התקבצנו, חבורת בשלניות מדופלמות, מי יותר ומי פחות (אני) שיודעות להרים כל ארוחה בקלילות, להכין מנות מתוחכמות, לבשל לילדים, וגם למבוגרים, אבל אף אחת, אף אחת לא מכינה אוכל כמו פולה. כי כשסבתא פולה מבשלת, מיד כל הבית מתמלא בריח של פעם, והטעם… כזה שחולמים עליו גם אחרי שהוא כבר נעלם.
אז ביקשנו ממנה שתעשה לנו סדנא. מקצועית. כדי שגם נוכל לבשל לילדים שלנו וגם שיהיה תעוד מסודר לדורות הבאים.
סבתא פולה היא ההוכחה לקיומו של קיבוץ גלויות שלם בתוך אישה אחת קטנה. מרוקאית שהתחתנה עם עיראקי אבל נראית כמו פולניה. מגיעה לסדנא של עצמה עם שמלה שחורה קטנה ועקבים, ושיער כאילו יצאה השניה מהמספרה. על הדרך עוד הספיקה להעמיד כמה סירים וגם לבלות עם חברות, ועכשיו היא לא נותנת לנו לקשקש, כי צריך להתחיל בהכנות.
פולה חותכת, קוצצת, מטגנת, מערבבת, 4 מתכונים במקביל, ואנחנו יושבות משתאות מנסות להכיל. בסוף אנחנו אפילו חושבות שלמדנו איך מכינים בצל ממולא, מוסקה, אורז אדום וקציצות בשר ואפונה. חלק מהמתכונים לגמרי לא פשוטים. אבל הטעם מדהים והתוצאה שווה את העבודה הקשה. נא להפשיל שרוולים:
החומרים לבצל הממולא:
למילוי:
שמן קנולה לטיגון
בצל אחד גדול
חצי קילו בשר טחון
כוס וחצי אורז בסמתי לבן שטוף
חופן צנוברים
כף אבקת מרק עוף, כפית פלפל אנגלי טחון, רבע כפית קנמון.
לרוטב:
4 כוסות מים, 4 כפות מיץ לימון, 4 כפות סילאן, 1-2 כפות אבקת מרק, רבע כפית קנמון, חצי כפית פלפל אנגלי, כף שמן, כמה עלי דפנה
אופן ההכנה:
1. מקלפים 7 בצלים. בכל בצל עושים חתך מקודקוד לקודקוד לאורך חצי מהבצל. מכניסים למים רותחים כחצי שעה עד שיהיו רכים.
2. למילוי – חותכים בצל אחד גדול לרצועות, מטגנים במעט שמן במחבת גדול.
3. אחרי שהבצל מזהיב מוסיפים חצי קילו בשר טחון.
4. אחרי שהבשר משנה את צבעו מוסיפים כוס וחצי אורז בסמתי לבן שטוף, חופן צנוברים, כף אבקת מרק עוף, כפית פלפל אנגלי ורבע כפית קנמון.
5. מורידים מהאש להתקרר.
6. את הבצלים שהורתחו מפרקים לשכבותיהם ומשתמשים בשכבות העליונות.
7. עורמים על כל קצה של שכבת בצל כף מלאה מהתערובת, מגלגלים את הבצל, סוחטים אותו להוצאת הנוזלים ומסדרים בתבנית בצפיפות.
8. מכינים את הרוטב – מערבבים 4 כוסות מים, 4 כפות מיץ לימון, 4 כפות סילאן, 1-2 כפות אבקת מרק, רבע כפית קנמון, חצי כפית פלפל אנגלי, כמה עלי דפנה, כף שמן. טועמים ומתקנים תיבול.